Wat is extra vierge olijfolie?

Wat is extra vierge olijfolie?

Wat is extra vierge olijfolie? Het wordt wel gezien als de koningsklasse onder de olijfolie.

Er zijn eindeloos veel namen voor, en soorten olijfolie, maar hoe weet je zeker dat het een olijfolie van hoge kwaliteit is? Er zijn drie soorten olijfolie:

Extra vierge olijfolie

Dit is olie van de hoogste kwaliteit. Het wordt rechtstreeks uit de olijf gewonnen met behulp van mechanische processen, zonder chemische behandeling of verwarming, en wordt uitsluitend koud geperst. Maximale temperatuurblootstelling van 27° C.

De zuurgraad in de olie is bepalend voor de smaak. De zuurgraad van de beste oliën met het label “extra vierge olijfolie” is altijd minder dan 0,8%. Uiteraard ligt extra vergine olijfolie uit Italië zelfs tussen de 0,2 en 0,3%. Het is geelachtig tot groenachtig van kleur met een fruitige smaak. Deze waardevolle olie wordt voornamelijk gebruikt in koude gerechten, maar is ook geschikt om te stomen en te braden.

Vierge olijfolie

Tweedeklas olie wordt rechtstreeks uit de olijf geproduceerd met behulp van mechanische maar ook chemische processen en wordt koud geperst. Het aandeel vrije vetzuren mag niet hoger zijn dan 2 gram per 100 gram olie. De kleuring is vergelijkbaar met de “extra vierge olijfolie” en heeft ook een goede smaak. Deze olie wordt ook gebruikt in koude en warme gerechten.

Olijfolie

Dit is een mengsel van geraffineerde (industriële) en vierge (koudgeperste) olijfolie en is een olie van de laagste categorie. Het is bleek van kleur en neutraal van smaak. Het wordt gebruikt voor stoven, stomen en voor koude gerechten. Olijfolie kan hoger worden verwarmd dan extra vierge olijfolie.

Allerlei interessante weetjes over olijfolie

  • Let op de kwaliteitsklasse en gebruik vooral extra vierge olijfolie uit biologische landbouw. Deze zijn vrij van chemisch synthetische sprays en meststoffen en zijn van uitzonderlijke kwaliteit.
  • Bewaar de olijfolie in het donker en bij een temperatuur tussen 10° tot 16° C, is de olie minimaal 18 maanden houdbaar.
  • Je kunt de olijfolie ook in de koelkast bewaren, maar dan kan hij schilferen of schiften. Maar dit geeft geen kwaliteitsverlies, laat het voor gebruik weer helder worden op kamertemperatuur.
  • Let op de kleur! De olie moet goudgeel zijn, ietwat oker van kleur, met een groenachtige tint. De olie moet “gloeien”. Het moet dun van consistentie zijn. Is de olie dof van kleur o stroperig, dan is het een olijfolie van mindere kwaliteit.
Deel ons op social media