Site Overlay
Kruiden Specerijen

Verschil kruiden en specerijen

We gebruiken allemaal kruiden en specerijen in de keuken, en we weten allemaal ook dat deze beide meer smaak aan het eten geven.

Wat is nu precies het verschil tussen specerijen en kruiden?

Eigenlijk is er geen vast omschrijving, we weten wel dat bijvoorbeeld peper een specerij is, net als nootmuskaat. Dat leerden we immers allemaal op school bij geschiedenis.

Maar echt een vast omschrijving waarom de één een kruid is en de ander een specerij, is er niet. De meest logische omschrijving van het verschil, en die hanteren wij hier zelf ook, is de volgende.

Kruiden groeien in landen met een gematigd klimaat, de planten bestaan voornamelijk uit stengels en bladeren, en de planten zijn doorgaans groen.
Specerijen komen daarentegen meestal uit landen met een tropisch of subtropisch klimaat. Bovendien bestaan specerijen uit plantendelen zoals peulen, wortels, of bloemdelen.

Aan de hand van deze omschrijving kunnen we een paar voorbeelden geven van zowel kruiden als van specerijen.

Voorbeelden specerijen:
Kaneel
Kardemom
Nootmuskaat
Peper
Vanille
Foelie

Voorbeelden kruiden:
Peterselie
Kervel
Tijm
Selderij
Oregano
Majoraan

Als je een kruid of een specerij in de keuken gebruikt om een gerecht te verfijnen, dan merk je natuurlijk niet veel van dit verschil. Beide gebruik je om nog meer smaak aan het gerecht te geven dat je net aan het bereiden bent.

Een andere methode om het verschil te kenmerken is bijvoorbeeld.

Kruiden kun je, hoeft niet maar kan wel, vers in een potje op de vensterbank kweken of in de moestuin.

Bij specerijen zullen de meesten niet een plant op de vensterbank hebben staan, en wordt in de keuken normaal gesproken altijd in gedroogde vorm gebruikt.

Deel ons op social media