Tamme kastanje

Tamme kastanje

Tamme kastanje kan op verschillende manieren in de keuken gebruikt worden, maar het wordt eigenlijk niet gezien als krui of specerij. Toch kun je met kastanje behoorlijk wat meer smaak aan een maaltijd geven, en het wordt dan ook vooral in de herfst bij wild gerechten geserveerd.

Daar moeten we nog wel een belangrijk iets bij opmerken. Er zijn namelijk twee verschillende soorten kastanjes. De wilde en de tamme kastanje.

De wilde kastanje is niet eetbaar. Hij smaakt geheel anders, en je kunt er kast van je maag van krijgen.

Je kunt het verschil aan de vorm van de kastanje zien als deze uit de buitenste schil is. Wilde kastanje zijn breder en meer rond, terwijl de tamme variant meer plat is.

Nog beter kun je het aan de buitenste schil herkennen. De tamme kastanje heeft meer en pijnlijkere stekels.

Verder is de tamme variant veel minder vet, maar dan meer ten opzichte van andere noten, en er zitten behoorlijk wat goede dingen in. Bijvoorbeeld foliumzuur, zink, en vitamine E.

Hoe gebruiken?

Zoals al eerder geschreven, worden kastanje vaak in de herfst gebruikt bij diverse vleesgerechten en wild gerechten.

Zo kun je er bijvoorbeeld kastanjepuree van maken.

Je kunt de tamme kastanjes ook rauw eten, maar meestal worden de kastanjes gepoft. Dat kun je doen door ze in het vuur te leggen, in een pan te roosteren of poffen, maar je kunt er ook een speciaal apparaat voor kopen.

Wel is het belangrijk dat je de kastanje altijd eerst uit de buitenste schil haalt. De binnenste schil moet ook altijd verwijderd worden, en het witte en dunne schilletjes dat nog overblijft, kun je ook het beste verwijderen, want dit smaakt een beetje pittig.

Overigens kun je de kastanjes ook gebruiken in een salade, en je kunt er zelfs een hartige taart mee bakken.

Verder worden kastanje vaak gemalen. Met het meel kun je onder andere bakken, maar het staat er ook bekend om dat het linnen witter maakt.

Met de bladeren wordt soms een aftreksel gemaakt, door de bladeren te koken, als een soort thee. Dat kan werken tegen krampachtige hoest.

Kastanje bewaren

Kastanje kun je het beste op een droge plek bewaren, bijvoorbeeld in een rieten mand met onderin wat oude kranten.

Je kunt ze ook gewoon buiten laten liggen. Gooi er dan een groot aantal dode bladeren overheen.

Op deze manieren kunnen de kastanje weken goed blijven.

Invriezen

Om kastanjes in te kunnen vriezen moeten ze ongeveer vijf minuten in kokend water liggen, nadat de buitenste en binnenste schil verwijderd zijn.

Voor het koken kun je eventueel nog in de kastanje met een mesje aan de boven een kruisje plaatsen. Daardoor kun je na het koken makkelijk het witte velletje verwijderen.

Dep ze daarna door met keukenpapier, laat ze even afkoelen, en verpak de kastanje in diepvriesbak of vrieszak.

Kastanje blijven in de vriezer ongeveer 3 maanden goed.

Deel ons op social media