Site Overlay
Kruidenmix voor hutspot

Kruidenmix voor hutspot

Kruidenmix voor hutspot gebruikt natuurlijk niet iedereen, maar is een smakelijke aanvulling op een toch al smakelijk en typisch Nederlands gerecht.

In de betere supermarkt kun je deze kruidenmix kant en klaar kopen, maar het is natuurlijk veel leuker om dergelijke kruidenmixen helemaal zelf te maken.

Bovendien kost het nauwelijks moeite, en ook niet veel tijd.

Met het recept hieronder kun je snel een kruidenmix maken waarme je genoeg kruiden hebt voor keer hutspot maken.

Hoe gebruiken?

Hutspot is eigenlijk gekookte winterpeen met gekookte aardappelen en gekookte uien. Als je dit zonder een kruidenmix maakt dan giet je na het koken het eten af, en stampt het vervolgens met een pureestamper of een stamper voor stamppot.

Jus erbij en een lekker stukje vlees, en je bent klaar.

Met kruidenmix veranderd er niet heel veel. De kruidenmix kun je toevoegen op het moment dat het gerecht gestampt is, of vlak voordat je gaat stampen. In het eerste geval moet je na het toevoegen van de kruiden de hutspot nog een keer goed door elkaar roeren.

Je hebt per hutspot voor 4 personen, ongeveer 5 theelepels krudienmix nodig

Als je zelf kruidenmix voor hutspot wilt maken dan doe je dat als volgt:

Ingrediënten
2 Theelepel Nootmuskaat
2 Theelepel Laurierpoeder
4 Theelepel Witte peper
4 Theelepel Zwarte peper
4 Theelepel Knoflookpoeder
2 Theelepel Mosterdpoeder
2 Theelepel Zout

Kruidenmix voor hutspot maken
Deze kruidenmix maken kost niet veel tijd, vooral niet als je de ingrediënten in huis hebt. Dit zijn allemaal lossen kruiden.

Als je de smaak wat vlak lijkt, dan kun je vanzelfsprekend de kruidenmix aan je eigen smaak aanpassen door van bepaalde kruiden wat meer of minder te gebruiken.

Ook kun je andere kruiden toevoegen, zoals bijvoorbeeld gemalen tijm of een milde paprikapoeder.

Kruidenmix bewaren

De kruidenmix kun je het beste in een afgesloten potje bewaren, en bij voorkeur droog en donker. Dus bijvoorbeeld in de keukenkast.

Dat is ook van toepassing als je deze kruidenmix kant en klaar koopt, in een potje of in een zakje.

Bewaar in ieder geval kant en klare kruidenmix nooit in een open gemaakt zakje, maar in een afsluitbaar potje, zodat er geen vocht bij kan komen.

Zelf gemaakte kruidenmix die je droog en luchtdicht bewaard, kun je tot een jaar bewaren.

Invriezen

We krijgen vaak de vraag of je een kruidenmix kunt invriezen, en in de meeste gevallen is het antwoord ja, dus ook deze mix voor hutspot kun je rustig invriezen als je dat wilt.

Het heeft echter weinig effect op de houdbaarheid, omdat een droge kruidenmix doorgaans minimaal een jaar houdbaar is, en dat is langer als bij invriezen het geval zou zijn.

Een ingevroren kruidenmix raden we aan om niet langer te bewaren dan een maand of drie.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.