Kruidenmix voor hutspot

Hutspot kruiden zelf maken. Een overheerlijke simpele kruidenmix

Hutspot bestaat natuurlijk uit aardappelen, wortelen en ui. Soms ook nog wat peper en zout. Door het toevoegen van extra kruiden en specerijen wordt de zelfgemaakte hutspot nóg lekkerder! Hutspot kruiden noemen we dat. Er is niet echt een standaard recept voor hutspot kruiden maar deze gebruiken wij regelmatig en vinden wij erg lekker. Met de juiste kruiden kun je hutspot op smaak brengen tijdens het koken!

In de betere supermarkt kun je deze kruidenmix kant en klaar kopen, maar het is natuurlijk veel leuker om dergelijke kruidenmixen helemaal zelf te maken. Bovendien kost het nauwelijks moeite, en ook niet veel tijd. Met het recept hieronder kun je snel een kruidenmix maken waarmee je genoeg kruiden hebt om 4 keer hutspot te maken voor 4 tot 5 personen.

Hutspot kruiden zelf maken

Welke kruiden je voor een hutspot kruidenmix nodig hebt, lees je hieronder:

Ingrediënten

  • 2 Theelepel Nootmuskaat
  • 2 Theelepel Laurierpoeder
  • 4 Theelepel Witte peper
  • 4 Theelepel Zwarte peper
  • 4 Theelepel Knoflookpoeder
  • 2 Theelepel Mosterdpoeder
  • 2 Theelepel Zout

Heb je geen mosterdpoeder liggen? Je kunt dat ook vervangen met mosterdzaadjes (en die zelf malen) of mosterd uit een potje. Als je mosterd gebruikt, moet je er wel rekening mee houden dat mosterd ook wat suiker en azijn bevat. Als je geen laurierpoeder hebt, kun je ook zelf een laurierblaadje malen. 

Tip: voeg ook een theelepel komijn voor wat extra smaak toe. Het heeft een iets aardse smaak en is een goede vervanger voor zwarte peper als je dat te scherp vindt.

Bereidingswijze

Hutspotkruiden maken kost niet veel tijd, vooral niet als je de ingrediënten in huis hebt. Dit zijn allemaal losse kruiden.

  • Meng alle kruiden in een kom en roer goed door met een lepel

Gebruik je hele kruiden of specerijen? Maal deze dan eerst met een vijzel of specerijenmolen. Als je de smaak wat vlak lijkt, dan kun je vanzelfsprekend de kruidenmix aan je eigen smaak aanpassen door bepaalde kruiden wat meer of minder te gebruiken. Ook kun je andere kruiden toevoegen, zoals komijnpoeder, gemalen tijm of een milde paprikapoeder.

@SmullenMetLoes op Instagram

Variant op hutspot kruiden

Een hutspot heeft een vrij neutrale smaak. Dat is niet zo bijzonder met wortel, ui en aardappel! Je kunt genoeg experimenteren met je eigen heerlijke kruidenmix om Hollandse gerechten meer pit en smaak te geven. Met onderstaande opties kun je deze hollandse maaltijden naar een hoger niveau tillen:

  • Kerriepoeder: Gaat niet alleen goed samen met bloemkool maar ook met wortel en ui! Succes gegarandeerd.
  • Gele curry kruidenmix: Ook erg lekker met een andere Indiase variant. Wij zouden overigens niet snel een rode curry kruidenmix gebruiken. 
  • Kruidnagel: Is een echte smaakmaker en geeft iets “extra’s” aan je gerecht. Voeg toe tijdens het koken van de aardappels en verwijder voor het serveren.
  • Piccalilly: Geeft een heerlijke zurige smaak aan de hutspot.
  • Sambal en ketjap manis: De sambal zorgt dat het pittiger wordt en de ketjap manis juist voor een iets zoetere smaak.
  • Peterselie: Met verse peterselie geef je een Nederlands gerecht zoals hutspot net wat extra! Gedroogde peterselie vinden wij niet zoveel toevoegen.

Hutspot kruiden kopen

Je kunt hutspotkruiden ook kopen in de supermarkt maar bevatten vaak (te) veel zout en zijn erg prijzig. Kruiden en specerijen koop je het beste online en dat is vaak veel goedkoper! Bij hutspot kruiden is het zelfs 6x zo goedkoop (€1,49 per 10 gram in de supermarkt en €4,99 per 200 gram online)! Wij kopen onze kruiden en specerijen altijd bij VanBeekum Specerijen.

In deze kruidenmix gebruiken ze wel wat andere kruiden maar VanBeekum weet wel welke kruiden goed passen bij hutspot. Ze gebruiken bijvoorbeeld peper, uipoeder, mosterdzaad, fenegriek, kurkuma, lavas, piment, nootmuskaat en kruidnagel. Met deze kruiden en specerijen kun je zeker jouw Hollandse simpele stamppot verbeteren.

@KeukenLiefde op Instagram

Hoe gebruik je hutspot kruiden?

Hutspot is eigenlijk gekookte winterpeen met gekookte aardappelen en gekookte uien. Als je dit zonder een kruidenmix maakt dan giet je na het koken het eten af, en stampt het vervolgens met een pureestamper of een stamper voor stamppot. Jus erbij en een lekker stukje vlees, en je bent klaar.

Met kruidenmix verandert er niet heel veel. De kruidenmix kun je toevoegen op het moment dat het gerecht gestampt is, of vlak voordat je gaat stampen. In het eerste geval moet je na het toevoegen van de kruiden de hutspot nog een keer goed door elkaar roeren.

Je hebt per hutspot voor 4 personen, ongeveer 5 theelepels kruidenmix nodig.

Hutspot kruiden bewaren

De kruidenmix kun je het beste in een afgesloten potje bewaren, en bij voorkeur droog en donker. Dus bijvoorbeeld in de keukenkast. Dat is ook van toepassing als je deze kruidenmix kant en klaar koopt, in een potje of in een zakje. Bewaar in ieder geval kant en klare kruidenmix nooit in een open gemaakt zakje, maar in een afsluitbaar potje, zodat er geen vocht bij kan komen.

Zelfgemaakte kruidenmix die je droog en luchtdicht bewaard, kun je tot een jaar bewaren. Heb je glazen potjes? Gebruik die dan! In glas zijn kruiden langer houdbaar dan in plastic. 

Hutspot kruiden invriezen

We krijgen vaak de vraag of je een kruidenmix kunt invriezen, en in de meeste gevallen is het antwoord ja, dus ook deze mix voor hutspot kun je rustig invriezen als je dat wilt. Het heeft echter weinig effect op de houdbaarheid, omdat een droge kruidenmix doorgaans minimaal een jaar houdbaar is, en dat is langer dan bij invriezen het geval zou zijn. Bovendien kan er sneller vocht bij de kruiden voor hutspot komen en dat wil je niet! Een koele en droge plek heeft dus altijd de voorkeur.

Een ingevroren kruidenmix raden we aan om niet langer te bewaren dan een maand of drie.

Waarom zelf hutspot kruiden maken?

Er zijn genoeg redenen waarom je zelf goulash kruiden zou moeten maken. Dit zijn in ieder geval onze belangrijkste redenen:

  • Goulash kruiden maken is erg simpel en veel ingrediënten heb je vast al in huis.
  • Het is vaak duur om een kruidenmix te kopen in de supermarkt en heeft vaak niet de exacte hoeveelheid die je zelf nodig hebt. 
  • Je kunt zelf bepalen hoeveel zout je gebruikt, wat erg belangrijk is voor mensen met een hoge bloeddruk.
  • Je hebt zelf invloed op de samenstelling. Houd jij bijvoorbeeld van pit? Voeg dan meer cayennepeper toe!

En als laatste; het is ook erg leuk om je eigen kruidenmixen te maken!

De geschiedenis van hutspot kruiden

Hutspot wordt ook wel eens wortelstamp of wortelstamppot genoemd. Doorgaans wordt het gegeten met wortel, ui en aardappelen maar soms ook aangevuld met laurierblad, peperkorrels en een zure appel. Vaak wordt hutspot vergezeld met een stuk vlees zoals spek, rookworst, verse worst of stoofvlees. Met de toevoeging van laurierblad en peperkorrels zijn de eerst officiële kruiden en specerijen toegevoegd aan het geheel. 

De hutspot zoals wij die vandaag kennen, was er niet altijd. Toen Nederland bijvoorbeeld in oorlog was met de Spanjaarden en Leiden werd verlost van het beleg (het Leidsch Ontzet), werd er traditioneel hutspot gegeten. Dat was nog zonder aardappel omdat die toen nog niet in Nederland was geïntroduceerd. En daarvoor was de oranje wortel ook nog niet bekend in Nederland (want die komt uit Iran) en werd hutspot vaak met pastinaak gegeten. 

De hutspot kruiden zoals we die nu kennen, zijn eigenlijk pas geïntroduceerd na de Tweede Wereldoorlog waarbij vrouwen op de huishoudschool leerden koken. Na de periode van de huishoudscholen verschenen er veel kookboeken waarin traditionele gerechten ‘gepimpt’ werden met het toevoegen van kruiden en specerijen. Een smakelijke totstandkoming!

@Familie.over.de.kook op Instagram

Gezondheidsvoordelen van hutspot kruiden

Hutspot kruiden bestaan uit verschillende kruiden en specerijen die ieder hun eigen gezondheidsvoordelen hebben. Hieronder vind je een lijst van kruiden en specerijen die vaak voorkomen in hutspot kruiden en de gezondheidsvoordelen:

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
LaurierKan helpen bij het verminderen van ontstekingen en heeft antimicrobiële eigenschappen.
MosterdzaadRijk aan mineralen en antioxidanten, kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk.
NootmuskaatKan helpen bij het verbeteren van de stemming en heeft antibacteriële eigenschappen.
Zwarte peperKan de spijsvertering verbeteren en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
UiBevat antioxidanten die ontstekingsremmend werken, het immuunsysteem ondersteunen, de hartgezondheid bevorderen en de bloedsuikerspiegel reguleren.
KnoflookHeeft antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen, verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en versterkt het immuunsysteem.

Hutspot kruiden alternatief

Dat het lekker is om hutspot iets meer smaak te geven met kruiden, wist je natuurlijk al. Hutspot heeft een neutrale smaak en kan behoorlijk veel hebben. Het enige waarmee je rekening moet houden, is dat de kruidenmix pas wordt toegevoegd na het afgieten. De kruiden hebben daarom niet veel tijd om in te koken dus je moet kruiden selecteren die zacht van aard zijn. Welke kruiden gebruik je dan om het wat spannender te maken? Dit zijn goede opties:

  • Zout en peper
  • Verse tijm
  • Verse peterselie
  • Komijn
  • Laurierpoeder
  • Uienpoeder
  • Knoflookpoeder
  • Nootmuskaat

Met deze kruiden en specerijen zit je goed. Strooi overigens niet te veel! Omdat de kruiden niet inkoken, zullen ze goed aanwezig zijn.

Recepten met hutspot kruiden

Hutspot kruiden kun je eigenlijk wel bij alle soorten stamppot gebruiken. Je kunt er daarom ook voor kiezen om bij het recept geen theelepels maar eetlepels te gebruiken. Hiermee maak je een kleine voorraad hutspotkruiden die je veel vaker kan gebruiken.

 Eet smakelijk!

Deel ons op social media