Korianderzaad

Korianderzaad

Korianderzaad kan op verschillende manieren in de keuken gebruikt worden. Natuurlijk het verse kruid koriander, waar de zaadjes vandaan komen, en waarmee je weer verse koriander kunt kweken.

Daarnaast wordt gemalen korianderzaad verkocht onder de meer bekende naam Ketoembar dat voornamelijk in de Indonesische, Indische, en Aziatische keuken gebruikt wordt. En het wordt natuurlijk ook veel gebruikt in de keuken uit het Midden-Oosten.

Een andere naam voor dit zaad is wel duizelzaad. Het is niet precies bekend waarom het zaad deze bijnaam heeft gekregen, maar niet iedereen kan de zaadjes even goed verdragen, en lang niet iedereen zal koriander lekker vinden.

Hoe gebruiken?

Korianderzaad wordt veelal in de keuken gebruikt, al dan niet in gemalen vorm, maar het zaad wordt bijvoorbeeld ook vaak in donkere bieren gebruikt. Overigens vaak in combinatie met o.a. Karwijzaad en Komijn.

Het zaad kun je het beste voor gebruik roosteren, bij voorkeur in een droge koekenpan zonder boter of olie.

Daarna moet het zaad gekneusd worden om de smaak helemaal tot zijn recht te laten komen.

Korianderzaad kan gebruikt worden in stoofgerechten, en wordt vaak gebruikt in marinades. Al dan niet gemalen.

Korianderzaad bewaren

Korianderzaad kan het beste droog en donker bewaard worden, en dat is ook van toepassing bij de gemalen variant.

Bij vocht zullen de zaadjes overigens ietwat uitzetten, en kunnen zelfs als er licht bij komt zomaar beginnen uit te lopen.

Dan krijg je een plantje koriander dat je in wat aarde kunt poten. Een zonnig plekje met wat water en voeding, is alles wat het nodig heeft. Het groeit snel, en de blaadjes en de stelen kun je als verse koriander gebruiken.

Overigens kun je het zaad niet meer gebruiken als het vochtig wordt, en al helemaal niet als het zaad begint uit te lopen.

De zaadjes kun je, als ze tenminste droog en donker bewaard worden, 12 tot 24 maanden goed houden.

Invriezen

Korianderzaad kun je droog behoorlijk lang bewaren. In de vriezer is dit maximaal twee maanden.

Het kan dus wel worden ingevroren, maar het heeft eigenlijk geen toegevoegde waarde.

Deel ons op social media