Groot kaasjeskruid

Groot kaasjeskruid

Groot kaasjeskruid is een kruid dat vandaag de dag nog nauwelijks gebruikt wordt, maar in het verleden vooral bekend stond om de geneeskrachtige werking van het kruid.

Vroeger werd het zelf regelmatig gegeten als groente, en dat kan natuurlijk nog steeds. Er bestaat, maar dat zul je gezien de naam al verwacht hebben, ook een klein kaasjeskruid. Dat plantje is een stuk kleiner.

De naam stamt van de zaaddoosjes, die op kleine kazen lijken, en het plantje heeft bijzonder fraaie bloemen. Het is een inheemse plant die van juni tot september bloeit.

Hoe gebruiken?

Het kruid wordt nog steeds gebruikt om de geneeskrachtige werking, maar in de keuken wordt het kruid gegeten als een soort spinazie.

Je kunt de bladeren op dezelfde wijze bereiden, maar bij het koken slinkt het minder.

De bladeren kun je ook rauw door een salade doen, maar neem dan vooral de jonge bladeren.

Een andere bereiding is het toevoegen aan sauzen en soepen, en dan voornamelijk om de smaak.

Best wel lekker, een beetje nootachtig. Je zult het kruid echter moeten zoeken of zelf verbouwen in de moestuin. In de winkels is het nauwelijks verkrijgbaar.

Groot kaasjeskruid bewaren

Groot kaasjeskruid kun je het beste in de koelkast bewaren, maar laat dan de bladeren zoveel mogelijk aan de struik of stengel zitten. Het kruid is dan wat langer te bewaren. Een dag of 2 kan het op deze manier bewaard worden.

Bij voorkeur gewoon los en niet in een afgesloten plastic zak bewaren.

Invriezen

Invriezen is ook mogelijk, maar vies dan alleen de bladeren in van het groot kaasjeskruid. Wel vooraf even kort blancheren, een minuut of 2 tot 3.

Deel ons op social media