Goulashkruiden maken

Goulash kruiden maken. Een smaakvolle mix die het hart verwarmt in de winter

Houd je van goulash? Dan kunnen heerlijke goulash kruiden natuurlijk niet ontbreken. Goulash kruiden maken is niet moeilijk en een heerlijke goulash kruidenmix kun je voor veel verschillende gerechten gebruiken en natuurlijk ook voor goulash en goulash soep. We geven hieronder twee recepten voor goulash kruiden. Allereerst de traditionele Hongaarse Goulash kruiden. Daarna geven we ook een versie die wat makkelijker is maar toch de smaakvolle ervaring geeft. Eén ding is zeker, het is in ieder geval veel lekkerder dan de versie die je in de winkel kan kopen.

Hongaarse Goulash kruiden maken

Hongaarse Goulash kruiden zijn natuurlijk de meest originele versie die je kunt vinden. Wij hebben deze kruidenmix gekregen van een mooi restaurantje in Boedapest en regelmatig thuis zelf gemaakt. Deze kruidenmix is perfect voor een goulash stoofmaatlijd of goulash soep voor 4 personen.

Ingrediënten

  • Zout naar smaak, maar niet teveel
  • 2 Eetlepels paprikapoeder
  • 1 Theelepel cayennepeper (chili poeder)
  • 1 Theelepel uienpoeder
  • 1 Theelepel knoflookpoeder
  • 1 Theelepel gemalen komijn
  • Halve theelepel karwijzaad
  • Halve Theelepel gemalen laurier
  • 1 Theelepel gemalen mosterdzaad
  • 1 Theelepel gemalen tijm

Bereidingswijze

  1. Meng alle kruiden en specerijen in een kom door goed met een lepel te roeren. 

Tip: als je niet alle kruiden of specerijen in een gemalen vorm hebt, kun je ze eerst malen met een vijzel of kruidenmolen.

Goulash kruiden maken

Voor Hongaarse goulash heb je best wel wat kruiden en specerijen nodig. Hieronder vind je een gemakkelijk alternatief. Eén van de belangrijkste ingrediënten is paprikapoeder om een dieprode kleur te krijgen. Dat mag dus zeker niet ontbreken. Daarnaast zijn karwijzaad, cayennepeper (of andere peper met pit) en knoflook (in poedervorm) erg belangrijk. 

Deze ingrediënten zijn voldoende voor ongeveer 4 personen. 

Ingrediënten

  • 4 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 0,5 theelepel karwijzaad
  • 0,5 theelepel gemalen cayennepeper
  • 0,5 theelepel zwarte peper
  • 0,5 theelepel zout
  • 1 groot laurierblad (gemalen = 1 theelepel)

Optioneel is het ook erg lekker om 2 theelepels gemalen uienpoeder toe te voegen. Als je al behoorlijk wat ui in je gerecht gebruikt, is het niet noodzakelijk! Andere lekkere ingrediënten zijn 0,5 theelepel tijm en 0,5 theelepel oregano.

Bereidingswijze

  1. Maal het laurierblad en karwijzaad in een vijzel of kruidenmolen.
  2. Meng alle kruiden en specerijen in een kom en meng goed door met een lepel.

Als je geen vijzel of kruidenmolen hebt, kun je het laurierblad ook aan het gerecht toevoegen. Dit moet dan wel aan het begin van het recept en vergeet het niet uit de pan te halen voordat je de maaltijd met goulash(soep) serveert.

Goulash kruiden kopen

Natuurlijk kun je de kruiden ook kopen in de supermarkt maar bevatten vaak (te) veel zout en zijn behoorlijk prijzig! Kruiden en specerijen kun je het beste online kopen en in dit geval is dat 3x zo goedkoop (€1,49 per 20 gram in de supermarkt en €4,99 per 200 gram online). Wij kopen onze kruiden en specerijen altijd bij VanBeekum Specerijen

Hoe gebruik je goulash kruiden

Zoals we hier boven al schreven, wordt deze kruidenmix voor goulash voornamelijk gebruikt voor het maken van goulash of voor het maken van goulashsoep. Om de kruiden en specerijen aan elkaar te laten wennen, is het belangrijk om bij één van de eerste stappen de kruidenmix toe te voegen. Bijvoorbeeld bij het bakken van de uien of het vlees. De goulash kruiden geven een volle en volwassen smaak aan een gercht. Het verwarmd het hart zoals de Hongaren zeggen! Het is daarom goed te combineren met bijvoorbeeld rundvlees, aardappels en wortel.

Daarnaast kun je gerust ook bij andere gerechten proberen. Wat dacht je bijvoorbeeld van heerlijke gebakken aardappeltjes met goulash kruiden! Ook over bloemkool is het een mooi alternatief op nootmuskaat

Overigens lees je soms dat je voor het maken van goulashkruiden garam masala nodig hebt, maar dat is absoluut niet waar. Iets wat uit de Aziatische keuken komt heeft niets te maken met deze kruiden voor een Hongaars of Oostenrijks gerecht. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld gember.

Met paprikapoeder kun je de kruiden nog wat scherper of milder maken. Wat zout betreft kun je zelf bepalen hoeveel zout in de mix gaat, eventueel kun je het zelfs zonder zout maken, maar gebruik dan bij de bereiding iets meer kruiden vanwege de smaak.

Je kunt vlees ook marineren met een goulash kruidenmix. Voeg dan een klein beetje water toe aan de specerijen voordat je het vlees of de kip marineert.

Goulash kruiden bewaren

Goulashkruiden moeten droog en donker bewaard worden.

Dat wil zeggen in een afgesloten pot of bakje, en bij voorkeur in een afgesloten keukenkast bij kamertemperatuur bewaren. Wij hebben altijd de voorkeur om alle ingrediënten te bewaren in glazen potten in plaats van plastic omdat door glas minder lucht doordringt. Het is echter belangrijker dat het op een koude droge plaats ligt.

Goulash kruiden invriezen

Goulash en goulashsoep, dus met de betreffende kruiden er al in, kun je gerust invriezen en het dan nog maanden bewaren.

Alleen de kruiden kun je beter niet invriezen. De vriezer is erg vochtig, en de bewaartermijn wordt er niet langer van.

De droge kruiden kunnen al minimaal een jaar bewaard worden.

Waarom zelf goulash kruiden maken?

Er zijn genoeg redenen waarom je zelf goulash kruiden zou moeten maken. Dit zijn in ieder geval onze belangrijkste redenen:

  • Goulash kruiden maken is erg simpel en veel ingrediënten heb je vast al in huis.
  • Het is vaak duur om een kruidenmix te kopen in de supermarkt en heeft vaak niet de exacte hoeveelheid die je zelf nodig hebt. 
  • Je kunt zelf bepalen hoeveel zout je gebruikt, wat erg belangrijk is voor mensen met een hoge bloeddruk.
  • Je hebt zelf invloed op de samenstelling. Houd jij bijvoorbeeld van pit? Voeg dan meer cayennepeper toe!

En als laatste; het is ook erg leuk om je eigen kruidenmixen te maken!

De geschiedenis van goulash kruiden

Goulash kruiden worden natuurlijk gebruikt in goulash en staat ook wel bekend als gulyás in het Hongaars. Goulash wordt vaak gebruikt voor stoofmaaltijden en soepen en heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de late middeleeuwen in Hongarije. De csikós (herders en veehouders) maakten vaak stoofmaaltijden omdat het gemakkelijk was en je eigenlijk alles in een stoofmaaltijd kan gooien. De originele goulash was gemaakt van vlees (rund of schaap), aardappelen, uien, wortel en paprika. Aardappelen en paprika zijn later toegevoegd want deze waren nog niet ontdekt (oorsprong in de Amerika’s). De paprika werd door de Turken naar Hongarije gebracht waar het al snel omarmd werd als nationale groente. Daar zijn vervolgens ook de goulash kruiden uit voortgekomen en het belangrijkste onderdeel: paprikapoeder.

De naam van het gerecht werd voor het eerst in 1807 op schrift gezet als gujasfleisch.

In de loop der tijd is goulash verder ontwikkeld en aangepast aan verschillende regio’s en smaken. In Hongarije is het nog steeds een populair gerecht en wordt het vaak geserveerd met pasta of brood. Buiten Hongarije heeft goulash vele variaties gekregen, waarbij sommige versies meer lijken op een dikke soep, terwijl andere meer op een stoofpot lijken.

Goulash heeft ook zijn weg gevonden naar andere delen van de wereld, vooral dankzij de Hongaarse diaspora. Het is een geliefd gerecht geworden in landen zoals Oostenrijk, Duitsland, Tsjechië en zelfs delen van de Verenigde Staten. Tegenwoordig is goulash het meest bekende recept van Hongarije.

Gezondheidsvoordelen van goulash kruiden

Goulash kruiden bevatten veel verschillende kruiden en specerijen die ieder hun eigen gezondheidsvoordelen hebben. De gezondheidsimpact van de kruiden en specerijen kan verschillen en is afhankelijk van de hoeveelheid die je toevoegt. Hieronder vind je de gezondheidsvoordelen van goulash kruiden:

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
PaprikapoederBevat vitamine C en kan de spijsvertering bevorderen.
KarwijzaadKan helpen bij het verminderen van gasvorming en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
UiBevat antioxidanten die ontstekingsremmend werken, het immuunsysteem ondersteunen, de hartgezondheid bevorderen en de bloedsuikerspiegel reguleren.
KnoflookHeeft antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen, verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en versterkt het immuunsysteem.
Zwarte peperKan de spijsvertering verbeteren en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
Rode peperBevatten capsaïcine, wat kan helpen bij het verhogen van de stofwisseling.

Goulash kruiden alternatief

Een goed alternatief voor goulash kruiden is er niet echt. Wat enigzins in de buurt komt zijn bijvoorbeeld gyroskruiden of shoarmakruiden, aangevuld met paprikapoeder. Een beter alternatief is om gewoon paprikapoeder te gebruiken maar dan mis je wel de vele verschillende smaken.

Recepten met goulash kruiden

Natuurlijk kun je met goulash kruiden goulash en goulashsoep maken. Dat zijn de bekendste recepten. Er zijn echter nog genoeg andere recepten waarin je de goulashkruiden kunt gebruiken:

  • Goulash burgers: Maak zelf je hamburgers met gehakt en breng ze op smaak met goulash kruiden. Serveer op een broodje met sla, tomaat en augurken. Klassieke mayonaise met ketchup mag niet ontbreken.
  • Goulash pizza: Gebruik goulashkruiden als garnering over de pizza of mengt het met de tomatensaus voor een diepere smaak. Beleg met stukjes vlees (heerlijk met pulled pork), paprika, ui en kaas.
  • Goulash aardappelkoekjes: Meng de goulashkruiden met geraspte aardappels, eitje en geraspte kaas. Kneed er kleine koekjes van en bak ze in de pan tot hartige koekjes.
  • Goulash courgettes: Hol een courgette uit en vul het met gemarineerd gehakt, rijst en groenten. De marinade bestaat uit goulashkruiden. Bak in de oven tot ze gaar zijn.
  • Goulash gevulde paprika’s: In plaats van courgettes, kun je ook paprika’s gebruiken. Of wat dacht je van aubergine!
  • Goulash rijstschotel: Meng gekookte rijst, goulashkruiden, gehakt en groenten en bak in de oven met een laagje kaas erover.
  • Goulash gehaktballetjes: Vervang de gehaktkruiden met goulashkruiden en bakken maar! Ook heerlijk met een tomatensausje met een vleugje goulashkruiden.
  • Hongaardse Paprikastoof: Een variant op goulash waarbij je kip, varkensvlees of champignons kunt gebruiken in plaats van rundvlees. 
  • Goulash pasta: geef je rode pastasaus wat extra pit met goulashkruiden. Meng het met het gehakt bijvoorbeeld.
  • Hongaarse jachtschotel: Rul de gehakt of stoofvlees met goulashkruiden en maak de jachtschotel klaar zoals je dat altijd gewend bent!

Zoals je ziet is het niet moelijk om de Hongaarse keuken uit te proberen! Ga vooral experimenteren met de kruidenmix.

Eet smakelijk!

Deel ons op social media