Fenegriek

Fenegriek

Fenegriek is een kruid maar de zaden eigenlijk ook een specerij, en is ook wel bekend onder de naam bokshoornklaver of Grieks hooi.

Het komt van oorsprong uit het Middellandse Zee gebied, maar wordt ook vaak gebruikt in de Indische keuken.

In Nederland is het kruid nog steeds niet overal verkrijgbaar, en daarmee bedoelen we natuurlijk de plant met de bijna aan klaver identieke bladeren. De zaadjes worden als specerij wel steeds vaker verkocht in bepaalde winkels, en sommige groter supermarkten.

De zaden hebben en ietwat kerrie-achtige geur, en worden in veel curry’s gebruikt. Het zaad kan ook goed gebruikt worden bij de bereiding van vlees en stoofschotels.

De bladeren en de bloembladen zijn vers erg lekker, en dan met name in gerechten waarin het blad rauw kan worden gebruikt.

Hoe gebruiken?

In de Indische keuken wordt het blad vaak gebruikt in groentecurry of viscurry. Het blad heeft een wat scherp en enigszins bittere smaak, en kan daardoor ook prima in groene salades gebruikt worden, vooral in salades met een ietwat zoete dressing.

Door de licht scherpe en bittere smaak kom dat bij de zoetheid van de dressing erg goed tot zijn recht.

Het zaad kan in verschillende vorm en in verschillende gerechten gebruikt worden. We moeten er dan wel bij vermelden dat wanneer het zaad gemalen wordt, de bitterheid wat sterker wordt.

Het zaad, of het poeder, kan ook in curry gebruikt worden, een beetje in sommige stamppotten, en in stoofschotels.

Je kunt van het zaad overigens ook thee zetten.

Fenegriek bewaren

Het zaad van fenegriek bewaar je het beste droog en donker. Dus verpakt en luchtdicht afgesloten, en achter de deuren van een keukenkast of voorraadkast.

Verse fenegriek kun je in de koelkast nog een paar dagen goed houden, maar het wordt wel snel slap.

Tegenwoordig kun je het plantje ook kweken op de vensterbank, of in de moestuin of siertuin.

Het plantje heeft erg leuke gele pantoffelachtige bloemen, en naast de smaak van blad en zaad, staat het zeker leuk in de tuin.

Invriezen

Het zaad kun je beter niet invriezen, omdat de vriezer een erg vochtige plek is.

Het blad kan wel worden ingevroren. Goed wassen en drogen, daarna in een zakje doen en invriezen.

Het hoeft niet eerst ontdooit te worden, maar kan meteen verwerkt worden in diverse gerechten. Het blijft ingevroren 2 tot 3 maanden goed.

Deel ons op social media