Dragon

Dragon

Dragon is misschien in de Nederlandse keuken tamelijk onbekend, in de Franse keuken is het één van de meest geliefde kruiden.

Wie regelmatig thuis Frans kookt zal nu beginnen te glimlachen, want daar is dragon echt in huis.

Het kruid heeft een wat peperachtig, bittere smaak. Het smaakt echter ook lichtjes naar anijs, en dus lijkt het ook wel een beetje op basilicum.

Gebruik niet te veel dragon, want dit kruid heeft de onhebbelijkheid dat het ineens veel sterker smaakt dan de bedoeling was. Dus gebruikt het met mate.

Van de plant zijn overigens niet alleen de bladeren eetbaar, maar ook de bloemen. Die kun je dan eventueel gebruiken ter decoratie, zoals overigens in Frankrijk vaker gedaan wordt.

Hoe gebruiken?

Meestal worden alleen de bladeren gebruikt, en dan mestal ook nog eens slechts een paar blaadjes, zoals bijvoorbeeld bij bloemkool of inj gerechten met kip.

Was de bladeren en snij of hak deze fijn.

Dragon voeg je meestal aan het einde van de bereiding toe. Zou je dat eerder doen kan de smaak van dragon gaan overheersen.

Je kunt natuurlijk ook gedroogde dragon gebruiken. Tegenwoordig hebben grote supermarkten dit kruid in gedroogde vorm in het assortiment.

Dragon bewaren

Heb je verse dragon in de tuin staan of in een pot, haal dan steeds alleen die bladeren van de plant die je nodig hebt.

Geef de plant water en een licht plekje, dan blijft de plant je voorzien van nieuwe blaadjes

Heb je alleen een paar takjes, dan is de koelkast de aangewezen plek om het kruid te bewaren. In een zakje of bakje kun je dragon dan nog een dag of drie bewaren.

Het kruid is bij uitstek ook geschikt om te drogen met een oven, airfryer of op een andere methode. Gebruik in dat geval alleen de bladeren. De steel is niet geschikt om te eten.

Invriezen

Dragon kun je ook invriezen, maar de hoeveelheid die je in gerechten gebruikt is vaak klein. Daarom moet je in dat geval dragon ook per portie invriezen.

Is het ontdooit, dan kan het niet opnieuw worden ingevroren.

De juiste hoeveelheid gewassen bladeren in een diepvrieszakje doen, en invriezen. Ontdooien is niet nodig. Het zakje fijn wrijven in je handen en direct aan het einde van de bereidingstijd in het gerecht doen.

Deel ons op social media