Daslook

Daslook

Daslook is een plantje met schattige witte bloemetjes, die wel wat van de zuiderwindelelie weg hebben. Vooral het blad wordt gebruikt in diverse gerechten, zo kun je hier een bijzonder soort pesto van maken, dat bijvoorbeeld in Oostenrijk erg geliefd is.

Daar wordt de daslook overigens bärlauch genoemd. Het is familie van de narcis, en heeft ovale bladeren die ongeveer 3 tot 5 centimeter lang zijn.

De bladeren lijken veel op het blad van het lelietje-van-dalen, dat ook in de Alpen in het wild voorkomt. Overigens ook in sommige delen van Nederland, waar overigens ook daslook in het wild voorkomt.

Het probleem is dat het lelietje-van-dalen giftige bladeren heeft, en een vergissing kan dus snel gemaakt zijn omdat het verschil best wel lastig te zin is.

Hoe gebruiken?

De bladeren van daslook werd vroeger vaak gebruikt bij darmklachten, bij aderverkalking, en bij wormen.

Tegenwoordig wordt het verse blad gehakt, en in salades of soepen gebruikt. Althans als het plantje nog niet gebloeid heeft. Als er bloemetjes aan het plantje zitten, wordt de smaak van het blad sterk verminderd.

Het blad heeft een ietwat bieslookachtige smaak, zeg maar een hele zacht uiensmaak.

Van daslook kun je ook, in plaats van basilicum, een daslookpesto maken. Neem dan wel vers gesneden of geplukt blad. Een heerlijke variatie.

Daslook kun je overigens ook kopen bij de betere supermarkt, vaak verpakt in plastic zakjes.

Je kunt ook gedroogde daslook kopen, maar de smaak is dan wel iets minder.

Daslook bewaren

Gedroogde daslook moet je donker en droog bewaren.

Verse daslook kun je het beste in de koelkast bewaren, maar dan niet in een afgesloten plastic zakje.

Invriezen

Daslook invriezen is ook mogelijk, in kleine stukken gesneden. Blancheren is bij het invriezen niet nodig, maar mag wel. Hoewel door het blancheren de smaak wat minder kan worden.

Deel ons op social media