Citroenkruid

Citroenkruid

Citroenkruid, en dit zul je al wel vermoeden, wordt zo genoemd om de sterke citroengeur die van de plant en takken komt.

Dat is ook de reden waarom deze plant veelvuldig gebruikt wordt, zo kan de plant bijvoorbeeld gebruikt worden om overlast van katten en honden te verminderen. Hoewel er natuurlijk katten en honden zijn die zich nergens van aantrekken.

Er zijn overigens verschillende soorten citroenkruid, waarvan meestal de kleur van het blad wat anders is, maar er zijn ook soorten die een sterkere en pikantere geur hebben.

De geur is overigens sterke dan de smaak is.

Hoe gebruiken?

Het blad van citroenkruid kan gebruikt worden in kruidenazijn, wat sommige erg lekker vinden om er een dressing mee te maken om sla mee aan te maken. Soms alleen voor de geur en het decoratieve gehalte.

Het verse blad kun je ook direct in een salade gebruiken, maar kan ook gebruikt worden in Aziatische soepen, en wordt vaak bij gevogelte gebruikt om de smaak wat frisser te maken.

Buiten de keuken wordt het blad ook wel gebruikt om vliegen en ander ongedierte te verjagen. Bijvoorbeeld kunnen de planten, en dus de geur, een positief effect hebben op muggen. Die deze geur klaarblijkelijk niet kunnen waarderen.

Nog wel een waarschuwing, citroenkruid kan beter niet door zwangeren worden gebruikt.

Citroenkruid bewaren

Citroenkruid kun je het beste als plantje in de tuin of op de vensterbank zetten. Het kruid groeit niet erg snel, maar als je alleen dat eraf knipt dat je nodig hebt, groeit het blad vanzelf weer aan.

Knip het blad pas vlak voordat je het wilt gebruiken van de plant.

In de koelkast kun je het blad maximaal 1 tot 2 dagen bewaren.

Invriezen

Invriezen raden we af omdat de geur en de smaak door het invriezen kunnen verminderen.

Deel ons op social media