Citroenbasilicum

Citroenbasilicum

Citroenbasilicum, ook wel Kemangi of Lao basil genoemd, is eigenlijk een kruising tussen de gewone basilicum en de Afrikaanse basilicum.

Dit laatste is bij ons niet echt bekend, maar voordt veelvuldig gebruikt in de Thaise en Indonesische keuken. De blaadjes van deze soort zijn wat dunner, en smaken inderdaad meer naar citroen.

Sommigen schijnen daar de associatie te leggen met toiletverfrisser, maar als je een blaadje proeft zul je al snel bemerken dat dit vergelijk niet van toepassing is.

Hoe gebruiken?

Citroenbasilicum kun je natuurlijk door de frisse smaak goed verwerken in salades, maar wordt ook veel gebruikt in groentepakketjes uit Thailand en Laos.

Ook kan het kruid gebruikt worden in Thaise curry en natuurlijk in diverse roerbakschotels.

Maar, het kruid kan eigenlijk ook weer niet tegen verwarming, dus in roerbakschotels moet je citroenbasilicum echt net nadat het gerecht van het vuur gehaald is, het kruid er pas doorheen mengen.

Overigens kan het ook gebruikt worden in gerechten met kip en vis, in sauzen, en wordt het soms gebruikt in nagerechten.

Overigens kunnen zowel de verse blaadjes gebruikt worden, als de zaadjes. Dat wil zeggen als je de zaadjes ergens kunt kopen, want dit is moeilijk verkrijgbaar bij ons.

Citroenbasilicum bewaren

Citroenbasilicum kun je als het vers is, het beste in de koelkast bewaren. Haal de blaadjes pas van de stelen op het moment dat je dit kruid wilt verwerken in een gerecht, zo blijven de blaadjes het meest vers.

In de koelkast kan het kruid nog maximaal 2 dagen bewaard worden.

De zaadjes moeten droog en donker bewaard worden.

Invriezen

Citroenbasilicum invriezen is mogelijk, zowel bij zaad als bij de blaadjes. Maar in beide gevallen kan de smaak en de textuur minder worden na het ontdooien.

Dus in de koelkast ontdooien, en in kleine hoeveelheden invriezen.

Na het ontdooien kan het kruid alleen in warme gerechten gebruikt worden, en niet in salades.

Deel ons op social media