Site Overlay
Chinese 5 kruiden maken

Chinese 5 kruidenpoeder maken

Chinese 5 kruidenpoeder maken, een kruidenmix met een combinatie van de basissmaken scherp. bitter, zuur, zoet, en zout.

Daarin bestaat natuurlijk wel een beetje variatie, maar vaak wordt de kruidenmix gemaakt met de kruiden cassia, kruidnagel, steranijs, venkelzaad, en sichuanpeper.

Voor diegenen die overigens cassia niet kennen, dit heeft een smaak die doet denken aan de echte kaneel, en wordt dan ook regelmatig in de kruidenmix door kaneelpoeder vervangen, want cassia kun je helaas niet overal kopen.

De sichuanpeper is een donker-roze scherpe peper, soms groen, en wordt vooral in de Aziatische keuken gebruikt. Ook hierin kun je de peper eventueel vervangen door een meer gangbare peper, die je in Nederland kunt kopen.

De kruidenmix kan in diverse gerechten gebruikt worden, bijvoorbeeld in gerechten met gebakken rijst, in Chinees buikspek dat in de oven gebakken wordt, maar natuurlijk ook in diverse Europese of Nederlandse gerechten.

Hoe gebruiken?

De kruidenmix kan in diverse gerechten gebruikt worden, bijvoorbeeld in gerechten met gebakken rijst, in Chinees buikspek dat in de oven gebakken wordt.

Voornamelijk dus in Chinese of Aziatische gerechten, maar natuurlijk ook in diverse Europese of Nederlandse gerechten.

Chinese 5 kruidenpoeder kun je op de onderstaande manier zelf maken:

Ingrediënten

3 Steranijs
2 Eetlepels Sichuan peper
1 Eetlepel Venkenzaad
1 Theelepel Kruidnagel
Half Kaneelstokje of een halve Cassia
50 Gram Grof zout
50 Gram grof bruine suiker

Chinese 5 kruidenpoeder maken

  1. Een droge koekenpan op een matig vuur verhitten, en hierin de steranijs, de pepers, de venkelzaadjes, de kruidnagels, en het kaneelstokje gedurende 2 tot 4 minuten roosteren. Totdat de kruiden geueren. Dus niet te lang, anders kan de smaak bitter worden.
  2. In een kom doen en laten afkoelen.
  3. Met een vijzel maken, maar dit kan ook in een specerijmolen of een keukenmachine.
  4. Men het zout en de bruine suiker erdoor, en maal het nog even fijn, en meng het goed door elkaar

5 kruidenpoeder bewaren

Het beste kun je het kruidenpoeder in een glazen of plastic bakje of potje bewaren dat je luchtdicht kunt afsluiten.

In de keukenkast droog en donker bewaren. Zo blijft de kruidenmix minstens een jaar goed.

Invriezen

Invriezen kan, maar raden we af. Door invriezen en ontdooien kan de smaak minder worden. De meeste gerechten waarin het kruidenpoeder is verwerkt kunnen ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaard worden.

Deel ons op social media