Site Overlay
Cajunkruiden maken

Cajunkruiden maken

Cajunkruiden maken, het kost vanzelfsprekend meer moeite dan het kopen van cajunkruiden, die je in de meeste supermarkten kunt kopen.

Waarom zou je dus de moeite nemen om deze kruidenmix zelf te maken? Omdat vaak de kant en klare kruidenmix uit de supermarkt als vrij zoutig wordt ervaren.

En een zoute smaak is niet de echte smaak van cajunkruiden. De kruidenmix komt van oorsprong uit Amerika, en dan vooral uit het zuiden van de Verenigde Staten. Met name de staat Louisiane, en dan weer specifiek de Cajun Triangle.

Daar komen naast de kruidenmix ook heerlijke gerechten vandaan, en vaak ook met zeevruchten, vis, en natuurlijk deze toch wat pittige kruidenmix.

Hoe gebruiken?

Cajunkruiden worden in veel verschillende gerechten gebruikt. In vleesgerechten, gerechten met vis, met zeevruchten, rivierkreeft of garnalen, en in diverse groentegerechten of gerechten met fruit.

De keuken waarin deze kruidenmix vaak wordt gebruikt heet met een mooi woorden de cajunkeuken, dus net als de kruidenmix aangeduid met simpel Cajun.

Ook de muziek, de gesproken taal wat natuurlijk deels gewoon Amerikaans of Engels is met Spaanse en Franse invloeden, en de bevolking, worden wel met Cajun omschreven.

Vanzelfsprekend kun je de kruidenmix ook gebruiken in gerechten die niet uit de Cajunkeuken komen.

Als je zelf Cajunkruiden wilt maken dan doe je dat als volgt:

Ingrediënten

2 Theelepels Knoflookpoeder
2 Theelepels Gerookte zoete Paprikapoeder
1,5 Theelepels Gedroogde Oregano
1 Theelepel Uienpoeder
1 Theelepel Zwarte peper
1 Theelepel Cayennepeper
1 Theelepel Gedroogde Tijm
0,5 Theelepel Chilivlokken
0,5 Theelepel Gemalen Zeezout

Cajunkruiden maken

Doe alle ingrediënten in een kom. Als de kruiden niet goed fijn gemalen zijn kun je de kruiden nog fijn stampen met een vijzel, of malen in de keukenmachine.

Cajunkruiden bewaren

Cajunkruiden moet je droog en donker bewaren, dus bijvoorbeeld in een voorraadbus of busje dat goed is afgesloten.

Komt er vocht bij kun je het direct weggooien, anders kan de geur veranderen in iet dat je liever niet wilt ruiken.

Komt er licht bij of zonlicht, zal in eerste instantie de kleur veranderen, en daarna zal de smaak minder intens worden.

Invriezen

Cajunkruiden invriezen is mogelijk, maar je moet dan wel goed uitkijken dat de kruidenmix niet vochtig wordt.

Wat bewaarperiode is het echter een beetje onzinnig. In de vriezer kan het ongeveer 3 maanden bewaard worden, droog en donker kan de kruidenmix minimaal een jaar bewaard worden.

Deel ons op social media