Basilicum

Basilicum

Basilicum is een kruid waarvan de meesten denken dat het typisch Italiaans is, want in de Italiaanse keuken wordt basilicum immers veel gebruikt?

Ja, soms wel, maar het kruid komt eigenlijk uit het zuiden van Azië. De Italianen hebben er dankbaar gebruik van gemaakt en in de loop van vele jaren veel gerechten met basilicum bedacht, waaronder natuurlijk pesto.

De naam van dit groene kruid is afgeleid uit een andere taal, het Grieks. Basilicum komt van het Griekse woord Basileus, wat koning betekent.

En daar zijn we het met ons allen wel eens, de naam is erg passend. De koning onder de kruiden. Een echte smaakmaker die een beetje lijkt wat smaak betreft anijs en dragon.

En het kruid smaak eigenlijk overal bij, hoewel de Italiaanse keuken nooit zo bekend was geworden zonder basilicum.

Er zijn overigens nog steeds soorten basilicum die een ietwat andere smaak hebben dan de smaak van het plantje en de bladeren die we tegenwoordig in iedere supermarkt kunnen kopen.

Zo bestaat er een rode basilicum, de Thaise basilicum. De smaak is ietwat minder sterk dan de versie die wij kennen.

Hoe gebruiken?

De meesten gebruiken alleen de bladeren van het plantje. Vaak fijn gesneden door de salade, of fijn gesneden door of over een Italiaans gerecht.

Dat wil dus ook zeggen dat de stelen vaak weggegooid worden.

Jammer, zeker als je pesto maakt of basilicum door een salade doet, kun je de stelen gewoon gebruiken en fijn snijden. De stelen zijn zacht, bevatten veel vocht, en dus ook veel smaak.

Heb je overigens een plantje in de keuken staan of in de moestuin, pluk dan zoveel mogelijk van onder aan de steel. Laat dus de jonge bladeren aan de toppen van de stelen zitten. Zo blijft het plantje steeds nieuwe bladeren produceren en kun je lang van het basilicumplantje genieten.

Basilicum bewaren

Heb je zelf plantjes in een pot of in de moestuin staan, zorg er dan voor dat deze niet te koud staan. Basilicum kan erg slecht tegen kou, en laat de bladeren dan snel zwart worden.

Dus alleen in de zomermaanden buiten, en in de rest van het jaar op de vensterbank. Voldoende vocht geven, en bij voorkeur een licht plek.

In de koelkast kun je het kruid een paar dagen bewaren in de afgesloten zak of bak.

Haal in dat geval de bladeren pas net voor gebruik van de stelen. Dus bladeren aan de steel in de koelkast doen. Daardoor blijven zowel steel als de bladeren langer vers.

Je kunt basilicum natuurlijk ook drogen, maar de smaak is van de gedroogde versie wat minder sterk.

Invriezen

Wil je basilicum echt langer houdbaar maken, dan is invriezen de beste methode.

Bladeren eventueel aan de steel laten zitten, wassen en in een diepvrieszakje doen.

Je hoeft de basilicum niet voor gebruik eerst te ontdooien. Als je het diepvrieszakjes goed fijn wrijft tussen je handen, is het kruid meteen fijn en kun je het direct gebruiken.

Deel ons op social media