Alsem

Alsem

Alsem, een plant uit de familie van de composieten, stimuleert de spijsvertering, en maakt de darmen onaantrekkelijk voor parasieten. Hoewel deze natuurlijk veel minder vaak voorkomen dan in het verleden.

Daar komt eigenlijk ook het gebruik van dit kruid vandaan, omdat men toe al wist van deze werking. Dat is dus niet eens zo lang geleden, en parasieten kwamen ook in de Nederlandse bevolking vaker voor.

Door de ontwikkeling van de medische wereld, en onze leefomstandigheden, komen parasieten nu veel minder vaak voor. Je kunt hier wel last van krijgen na een bezoek aan sommige andere landen.

De botanische naam van het kruid, Artemesia, stamt van de Griekse godin Artemis. Het kruid staat ook wel bekend onder de naam Absintalsem, afkomstig van absinthium, wat op zich weer vaak wordt vertaald als ongenoegen.

Absinth-alsem staat in Nederland op de rode lijst, en mag dus niet geplukt worden.

Hoe gebruiken?

Alsem, of liever gezegd Absinth-alsem, wordt vaak gebruikt om er likeur of bitter van te maken.

Als je een handjevol knoppen in een emmer warm water doet, en dan laat afkoelen, kan het aftreksel gebruikt worden tegen vlooien, mieren, slakken, en bladluis.

Omdat het plukken in de vrije natuur verboden is, wordt het kruid dan in tuin of moestuin gekweekt.

Een van de bladeren getrokken thee werd vroeger wel gebruikt bij gal, lever, of maagproblemen. Er zijn echter tegenwoordig betere medicijnen.

Absinth-alsem mag overigens nooit gebruikt worden bij een zwangerschap, want dit kan eventueel een abortus opwekken.

Alsem bewaren

Alsem, en dan met name wortel in bladeren, kun je kort in de koelkast bewaren. De sterkte van het kruid neemt af naarmate het langer blijft liggen.

Het is daarom beter om bladeren of wortels binnen een dag te verwerken, en dus niet langer dan nodig in de koelkast te bewaren.

Invriezen

Alsem invriezen kan wel, maar wordt afgeraden.

Beter is het het kruid te verwerken, en pas daarna in te vriezen. Dat kan bijvoorbeeld ook met aftreksel om insecten te bestrijden.

Deel ons op social media